• trampki
  • Niedrogie trampki tylko u nas!

    allstarshop.pl
  • rajstopy
  • rajstopy, podkolanówki, skarpety damskie, pończochy,. Rajstopy .

    hurtowniaklaudia.pl
    Home > OCZYSZCZANIE ORGANIZMU NA CO DZIEŃ > Rola składników odżywczych w organizmie

    Rola składników odżywczych w organizmie

    Aby żyć, poruszać się wykonywać jakąkolwiek pracę potrzeba jest energia. Energię tą organizm czerpie z pożywienia. Z pożywieniem organizm człowieka otrzymuje także składniki odżywcze potrzebne do budowy naszych mięśni i kości oraz składniki, które choć nie dostarczają energii są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to znaczy do prawidłowych procesów wytwarzania energii, budowy nowych oraz regeneracji zużytych tkanek (skóry, kości). Procesy te noszą nazwę przemiany materii.

    Wiemy, że organizm do ciągłej przemiany materii, a więc do tego by człowiek żył i pracował, potrzebuje różnych składników odżywczych, w sumie około 60.

    Ze względu na rolę jaką pełnią one w organizmie, można je podzielić na trzy grupy:

    • składniki służące do budowy tkanek organizmu, tj. do budowy mięśni, kośćca, krwi – białka i niektóre składniki mineralne, głównie wapń i żelazo,
    • składniki dostarczające energii do poruszania się oraz do wykonywania wszelkiej pracy – głównie tłuszcze i węglowodany,
    • składniki regulujące prawidłową przemianę materii – witaminy A, B, C, D, E oraz składniki mineralne – żelazo, wapń, potas, jod, magnez

    Wszystkie te składniki są niezbędne w naszym codziennym żywieniu. Ich brak lub niedobór objawia się różnymi nieprawidłowościami w funkcjonowaniu organizmu, a nawet cięższymi lub lżejszymi schorzeniami.

    Rola białka w żywieniu
    Ciało dorosłego człowieka zawiera ok 10kg zespołów komórek składających się z białka organizmu człowieka. Podstawową rolą spożywanego białka jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości aminokwasów, z których zbudowane są białka. Będą one służyć budowie nowych tkanej u organizmów rosnących, tj. u niemowląt, dzieci i młodzieży i wymianie białek tkanek u dorosłych. Jeżeli człowiek w codziennym pożywieniu otrzymuje zbyt mało białka, które jest budulcem wszystkich tkanek organizmu, może dojść do zwolnienia wzrostu, niedokrwistości, zmniejszenia odporności, gorszego gojenia się ran i pogorszenia stanu zdrowia. Białko jest również potrzebne do zachowania wydolności psychicznej i fizycznej u człowieka.

    Najbardziej wartościowe ze względu na zestaw i aminokwasy są białka zwierzęce, które ustrój człowieka przyswaja najlepiej. Wykorzystywane są one do budowy i odbudowy tkanek ciała. Białka zwierzęce mają określone i chętnie przez człowieka akceptowane właściwości smakowo – zapachowe. Są one również konieczne do lepszego przyswajania niezbędnych mikroelementów i witamin, szczególnie z grupy B. Takie białka są wytwarzane przez ustrój zwierzęcy, organizm człowieka nie jest zdolny ich wytworzyć. Źródłem tego cennego białka są sery, mleko, jajka, mięso, ryby i drób. Białka roślinne, czyli pochodzące z produktów roślinnych, głównie zbożowych, strączkowych, ziemniaków, warzyw, mają mniejszą wartość odżywczą. Charakteryzują się one niepełnym zestawem aminokwasów niezbędnych dla organizmu człowieka, a brak kilku może ograniczać ich wartość, i poprzez to mogą nie być dostatecznie wykorzystywane. Warunkiem pełnego wykorzystania białek roślinnych jest uzupełnienie ich w brakujące aminokwasy przez łączenie w posiłkach czy potrawach białek roślinnych z białkami zwierzęcymi. Bardzo dobrze uzupełniają się np. białka pochodzące z serów lub mleka z białkami zawartymi w kaszach, makaronach i pieczywie.

    Korzyści jakie dostarcza nam błonnik
    Przez wiele lat błonnik był uważany za coś bezwartościowego i bezużytecznego. Z biegiem czasu zwiększyła się częstość występowania takich chorób jak cukrzyca, odmiany nowotworów, problemy z układem trawienia. Nowoczesne diety oparte wyłącznie na mięsie i przetworzonej żywności okazały się niewykraczające. W późniejszym okresie czasu okazało się, że tym brakującym elementem był właśnie błonnik. Ponieważ był mało znanym elementem dopiero w 1971 roku potwierdzono jego wartość. I do teraz błonnik jest uznawany za element utrzymujący optymalne zdrowie u ludzi.

    Błonnik to niestrawny, złożony węglowodan, który odnajdziemy w pokarmach roślinnych takich jak ziarna, warzywa i owoce. Technolodzy żywienia uważają, że błonnik powinien być zawarty w każdym posiłku, bowiem okazuje się, że mięso, które było postrzegane jako niezbędny element do życia, właściwie nie jest niezbędne natomiast błonnik powinien być zasadniczym elementem naszej diety. Na szczęście błonnik jest coraz częściej widoczny w naszej diecie. Tempo życia, skażone środowisko i nieracjonalna dieta powoduje toksyczność organizmu a to z kolei wszelkie problemy ze zdrowiem. Błonnik, który z łatwością może sobie poradzić z toksycznymi substancjami w organizmie utrzyma nasze zdrowie na odpowiednim poziomie. Dodatkowo błonnik nie jest kaloryczny, organizm nie ma enzymów, które by go rozłożyły i po prostu przechodzi przez nasz układ trawienny.

    Błonnik rozpuszczalny a błonnik nierozpuszczalny
    Są dwa różne rodzaje błonnika, rozpuszczalny w wodzie i ten nierozpuszczalny, nasze organizmy potrzebują obydwu składników. Każdy z tych rodzajów zupełnie różne działa w organizmie, dostarczając wielu korzyści zdrowotnych. Wiele pokarmów zawiera oba rodzaje błonnika, tak więc trzeba jedynie zadbać by jeść dużo pokarmów o zawartości błonnika.

    Błonnik rozpuszczalny:

    • może pomóc w obniżeniu cholesterolu we krwi i kontroli poziomu cukru
    • ma wielkie znaczenie w ochronie przed nowotworami
    • idealnie wpływa na pracę serca
    • występuje w produktach owsianych, roślinach strączkowych i owocach bogatych w pektynę

    Błonnik nierozpuszczalny

    • reguluje pracę jelit
    • jest naturalnym środkiem o działaniu oczyszczającym
    • występuje w otrębach pszennych, pokarmach pełnoziarnistych, fasoli, skórkach różnych owoców, łodygach, liściach, pestkach warzyw i owoców

    Błonnik a choroby
    Jedną z zalet rozpuszczalnego błonnika jest to, że znakomicie chroni serce. Oprócz tego obniża zawartość surowicy cholesterolu co chroni serce przed schorzeniami. Wydaje się również, że błonnik może odegrać znaczącą rolę w zapobieganiu cukrzycy. Diabetycy, którzy dodają do swojej diety więcej owoców, warzyw i ziaren o zawartości błonnika mogą poprawić poziom cukru we krwi. Diety bogate w błonnik stale poprawiają tolerancję na glukozę i obniżają zapotrzebowanie na insulinę. Błonnik rozpuszczalny reguluje pracę jelit zapobiegając różnym dolegliwością związanym z nimi. Działa na zasadzie naturalnego środka oczyszczającego jelita. Oba rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia raka.

    Wskazówka zdrowotna
    Zakąski bogate w błonnik między posiłkami dadzą wam uczucie nasycenia aż do następnego posiłku, tym sposobem można uniknąć zakąsek tuczących, głównie z żywności tzw. odpadowej.

    Korzyści wynikające ze spożywania błonnika:

    • usuwa toksyny i zanieczyszczenia organizmu nim zaczną się magazynować
    • przeciwdziała zaparciom
    • poprawia kontrolę poziomu cukru
    • zdrowe serce
    • możliwa ochrona przed nowotworami

    Rekomendowana dawka spożycia błonnika
    Czy wiesz jaka jest zalecana dawka i czy otrzymujesz wystarczająca ilość błonnika każdego dnia? Wiele dorosłych osób nie dostarcza nawet połowy zalecanej dawki tego tak ważnego składnika. Statystycznie przeciętna dorosła osoba spożywa 10-15g błonnika każdego dnia, a jest to zbyt mało, gdy patrzymy na wskazywaną dawkę 25-35 gram na dzień. Błonnik jest niezbędny dla ludzi w każdym wieku włączając w to dzieci. Wprowadzając zaledwie parę zmian do swojej diety, szybko nadrobisz dzienną dawkę błonnika.

    Czy wiesz, że…
    Kobiety, które jedzą rośliny zbożowe często ważą przeciętnie około 4 kilogramów mniej niż te, które ich nie spożywają. Mężczyźni, którzy jedzą rośliny zbożowe często ważą przeciętnie około 3 kilogramów mniej niż mężczyźni jedzący te rośliny rzadziej.

    Wskazówki mające na celu zwiększenie dziennej dawki błonnika:
    1. Zacznij dzień od płatków śniadaniowych obfitych w błonnik. Możesz dodać otręby owsiane lub kiełki pszeniczne.
    2. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, suchary, krakersy.
    3. Spożywaj rośliny strączkowe przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu.
    4. Spożywaj jedną lub dwie porcje warzyw lub owoców przy posiłku.
    5. Wzbogać swoją dietę suplementem żywnościowym bogatym w błonnik.

    Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

      składniki regulujące, rola składników odżywczych, składniki odżywcze i ich rola w organizmie człowieka, rola składników odżywczych w organizmie, rola składników odzywczych w organizmie człowieka, rola składników pokarmowych w organizmie człowieka, składniki odzywcze i ich rola w organizmie, składniki odżywcze i ich rola w ustroju człowieka, jaka jest rola składników odżywczych

    Leave a Reply

    You might also likeclose